Η τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι ανέδειξε με τον πλέον τραυματικό τρόπο την επικινδυνότητα πολλών οικισμών της Αττικής – και όχι μόνο.
Έλλειψη πρόσβασης στη θάλασσα, δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδα, παραθαλάσσια οικόπεδα και αυλές με συρματοπλέγματα και λουκέτρα, κρημνώδες ανάγλυφο και ανύπαρκτη σήμανση μπορούν, εφόσον προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να οδηγήσουν σε δεκάδες νεκρούς.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Ευθύμης Λέκκας απαριθμεί τους παράγοντες που καθιστούν εξίσου ευάλωτα με το Μάτι πέντε αγαπημένα τουριστικά θέρετρα της Αττικής. «Πολλές περιοχές έχουν την ίδια τρωτότητα με το Μάτι», σημειώνει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για οικισμούς που χαρακτηρίζονται από: πυκνό πολεοδομικό ιστό, άναρχη δόμηση, περιαστικό δάσος, δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά. «Αυτά χαρακτηρίζουν όλες τις τουριστικές περιοχές δίπλα στην Αθήνα, που δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης, χωρίς πολεοδομικά σχέδια».
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις προειδοποιήσεις δεν έχουν γίνει ούτε ασκήσεις ούτε σχεδιασμοί εκκίνησης. «Δεν ξέρω αν έχουν γίνει σημειακές ενέργειες, αλλά γενικά παρεμβάσεις σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού δεν υπάρχουν».
Σε Μελέτη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, που διενεργήθηκε λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, υποδεικνύονταν ως «άκρως επικίνδυνοι» πέντε οικισμοί της Αττικής:
- Κακιά Θάλασσα
- Βραυρώνα
- Χαμολιά
- Ζούμπερι
- Άγιοι Απόστολοι
Στους οικισμούς αυτούς υπάρχει, μεταξύ άλλων, έλλειψη σημείων συγκέντρωσης πληθυσμού, δυσκολία πρόσβασης στη θάλασσα, αλλά και ηλεκτροφόρα καλώδια σε άμεση επαφή με δέντρα.
Ενδεικτικά, στην Κακιά Θάλασσα υπάρχουν στενοί δρόμοι με μεγάλη κλίση, χόρτα αλλά και σκουπίδια τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα. Στη Βραυρώνα έχουμε στενές διόδους προς τη θάλασσα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Βραυρώνος είναι πολλά τα ακαθάριστα οικόπεδα, στενές οι δίοδοι προς τη θάλασσα και κρημνώδης η ακτή. Στον οικισμό της Χαμολιάς έχουμε μείξει δάσους και αστικού ιστού και στη λεωφόρο Πανοράματος τα πεύκα «αγκαλιάζουν» τους στύλους ηλεκτροδότησης.
ΠΟΥΛΙΘΡΑ
Παρεμβάσεις ιδιωτών με τον αποκλεισμό των διόδων προς τη θάλασσα µε µάντρες, περιφράξεις, μπάζα στην περιοχή Αγίου Γεωργίου
Την έντονη αντίδραση κατοίκων των Πουλίθρων έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις ιδιωτών με τον αποκλεισμό των διόδων προς τη θάλασσα µε µάντρες, περιφράξεις, μπάζα στην περιοχή Αγίου Γεωργίου (από την Αβδέλα μέχρι τον Άγιο Γεώργιο), σύμφωνα με όσα ανέφερε, εκτός των άλλων, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πουλίθρων κ. Κωνσταντίνος Χελιώτης κατά την τελευταία συνεδρίαση το τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας.
Ακολουθεί απόσπασμα απο το υπ’ αριθμ.3/27-3-2023 Πρακτικό της Συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Πουλίθρων:
Στα Πούλιθρα και στο Δημοτικό κατάστημα την 27η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2023 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 17.00 συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Πουλίθρων μετά από πρόσκληση του Προέδρου αυτής, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων της Τοπικής Κοινότητας και επιδόθηκε με αποδεικτικό στα μέλη της, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.
Παρόντες Απόντες
- Κων/νος Χελιώτης (Πρόεδρος) 1.Ειρήνη Καττή (Μέλος)
- Παναγιώτα Κεκέ (Μέλος)
- Χαράλαμπος Χιώτης (Μέλος)
- Χρήστος Ξερακιάς(Μέλος)
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Ηλίας Ν. Πουλέτσος, διοικητικός υπάλληλος του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, για την τήρηση του Πρακτικού.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας ύστερα από την διαπίστωση απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγήθηκε όπως παρακάτω τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Θέμα 1ο: Αριθμός Απόφασης = 3/2023
«Αποκλεισμός των διόδων προς τη θάλασσα στην εκτός ορίων του οικισμού περιοχή της Κοινότητάς μας».
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος είπε τα εξής:
Την έντονη αντίδραση κατοίκων της Κοινότητάς μας προκάλεσαν παρεμβάσεις ιδιωτών με τον αποκλεισμό των διόδων προς τη θάλασσα µε µάντρες, περιφράξεις, μπάζα στην εκτός ορίων του οικισμού περιοχή Αγίου Γεωργίου (από την Αβδέλα μέχρι τον Άγιο Γεώργιο).
Μετά από αυτοψία που διενήργησα στην ειδική τοποθεσία Αβδέλα διαπίστωσα την κατασκευή μάντρας- περίφραξης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση αυτοκινήτου μέχρι τη θάλασσα. Το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν και έχουμε αποφανθεί γι αυτό με την υπ’ αριθμ. 11 από 2-6-2020 απόφαση του Συμβουλίου μας. Επίσης διαπίστωσα και τον αποκλεισμό της πρόσβασης του μονοπατιού στην κεντρική παραλία του Αγίου Γεωργίου, δίπλα από τη θάλασσα, στην πρώην ιδιοκτησία κληρονόμων Μεταξίας Χελιώτη.
Μετά από τα ανωτέρω σας παρακαλώ να αποφασίσουμε σχετικά.
Το Συμβούλιο αφού έκαμε διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΩΣ ΕΞΗΣ
Η ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή είναι ένα δικαίωμα του κάθε ανθρώπου το οποίο μάλιστα κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις ισχύουσες διατάξεις νόμων, όπως ο Νόμος 4607/2019, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια – κοινόχρηστα πράγματα (εκτός συναλλαγής). Κύριος προορισμός τους, ως «κοινόχρηστοι χώροι», είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα. Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.
Επίσης, ο Νόμος 1337/1983, γνωστός και ως Νόμος «Τρίτση» απαγορεύει την περίφραξη οικοπέδων εντός ζώνης 500μ από την όχθη, εκτός αν πρόκειται για προστασία ειδικών καλλιεργειών ή αν πρόκειται για ειδικές χρήσεις. Επίσης προβλέπει ότι κάθε 300μ κατά μήκος του αιγιαλού πρέπει να υπάρχει για τους πολίτες ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.
Τέλος, και στον Οικοδομικό Κανονισμό του 2012, προβλέπεται ότι για εργασίες περίφραξης, γενικά, απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας, ενώ για κατασκευές μεγαλύτερης κλίμακας, απαιτείται ειδική άδεια δόμησης.
Σχετικά πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν, με τραγικό τρόπο, ότι η ελεύθερη και ακώλυτη μετακίνηση των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, ενώ η παρεμπόδιση, με οποιοδήποτε τρόπο, μπορεί να αποβεί μοιραία. Στην περιοχή «Αγιώργης» της Κοινότητας μας το εύρος των συνεπειών, από την καταπάτηση του δικαιώματος ακώλυτης πρόσβασης από και προς τη θάλασσα μπορεί να κυμαίνεται από την κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας έως τη συντέλεση ανείπωτης ανθρώπινης τραγωδίας, η οποία θα σχετίζεται με την αδυναμία εφαρμογής μέτρων πολιτικής προστασίας ή την παρεμπόδιση παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τις καιρικές συνθήκες και τη κλιματική αλλαγή ή την κλιματική κρίση, καθώς και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, με την ανύπαρκτη ρυμοτομία και τη συνεχή οικοδόμηση διάσπαρτων κατοικιών, καταργούνται υφιστάμενοι δρόμοι και μονοπάτια, αποκλείεται η δίοδος προς την παραλία και τον αιγιαλό και δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για την περιουσία και τη ζωή όλων μας.Προτείνεται
Όπως ο Δήμος, δια των αρμοδίων υπηρεσιών εξετάσει άμεσα, τη διοικητική, πολεοδομική και νομική πτυχή του ζητήματος και αναλάβει κάθε νόμιμη πρωτοβουλία για την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων των πολιτών προς τον αιγιαλό και την παραλία, μέσω του συνόλου των αγροτικών δρόμων και των μονοπατιών που υπάρχουν στην περιοχή.
Κύριε Αρμόδιε που είστε ?