poulithratv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθίζηση στο χαρούπι μετά το περσινό άλμα τιμών, καταγγελίες για ελληνοποιήσεις

Download (7)
Κοινοποίηση

Οι Κρητικοί καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου να εντείνουν τις ελεγκτικές διαδικασίες, καθώς γίνεται πάρτι στην αγορά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μετά από μερικούς μήνες που το προϊόν το ντόπιο ήταν περιζήτητο στην αγορά, δίνοντας ελπίδα και πνοή για νέες φυτεύσεις, ιδίως στην Κρήτη, οι εισαγωγές ήρθαν να… προσγειώσουν τους ενδιαφερόμενους στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιαασμός για την καλλιέργεια

Ο κ. Κώστας Καράτζης από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου είναι εκ των μεγαλύτερων παραγωγών χαρουπιού στο νησί και στη χώρα γενικότερα, καθώς καλλιεργεί 500 στρέμματα με χαρουπιές οι οποίες όμως δεν είναι ακόμα όλες σε παραγωγική φάση. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «μέχρι το Σεπτέμβριο οι τιμές ήταν στο απόγειο, ειδικά στο ξεκίνημα της συγκομιδής και οι τιμές παραγωγού στο χαρούπι έφτασαν και τα 1,30 ευρώ το κιλό, από εκεί που κάποτε το χαρούπι το άγριο το δίναν για τροφή στα ζώα. Η αγορά είχε ανέβει πέρσι, αλλά φέτος κατέρρευσε. Σ’ αυτό κατά τη γνώμη μου έχει συντελέσει το γεγονός πως και σε αυτό το προϊόν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Δεν έχει γίνει επιλογή ποικιλιακών κλώνων, όπως κάνουν άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα. Επίσης, εκτιμώ πως έχουν γίνει και αθρόες εισαγωγές πρώτων υλών χαρουπιού και γι’ αυτό έχει κατρακυλήσει η τιμή, με αποτέλεσμα τώρα να μην υπάρχει καθόλου αγορά. Και αυτό συνέβη μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Πέρσι είχαμε υπερπαραγωγή στο νησί, αλλά την επόμενη χρονιά, θα έχουμε μείωση».

Αρκετές προγραμματισμένες νέες φυτεύσεις

Ο κ. Ηλίας Μανούσακας, ιδιοκτήτης της πρωτοπόρας Creta Carob καλλιεργεί 8.000 δέντρα χαρουπιάς, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «όπως στα περισσότερα προϊόντα, έτσι και στο χαρούπι υπάρχει πρόβλημα με τις αθρόες εισαγωγές πρώτων υλών (π.χ. χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο κ.λπ.) και τις ελληνοποιήσεις. Βασική χώρα εισαγωγής για προϊόντα χαρουπιού είναι η Τουρκία, που είναι και δίπλα μας, κάνοντας μεγάλη ζημιά στα προϊόντα μας, αλλά η Τουρκία δεν είναι η μόνη. Ενώ για μερικούς μήνες η αγορά ήταν ψηλά και με καλές τιμές παραγωγού, τώρα έχει καταρρεύσει. Σε αυτό εκτιμώ έχουν συμβάλλει οι αθρόες εισαγωγές σε χαμηλές μάλιστα τιμές. Στην Κρήτη υπάρχει κόσμος που θέλει να επενδύσει στην καλλιέργεια και είναι προγραμματισμένες πολλές φυτεύσεις με εμβολιασμένες χαρουπιές, αλλά πλέον τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά».

Φταίει η υπερ-βεντέμα, λέει ο Χιλετζάκης

«Έπεσαν μαζεμένες ποσότητες χαρουπιού στην αγορά και γι’ αυτό υπάρχει η συγκεκριμένη εξέλιξη με τις τιμές παραγωγού. Όπως στην ελιά, έτσι και στο χαρούπι, είχαμε υπερ-βεντέμα την εφετινή χρονιά, με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στις τιμές. Θεωρώ πως αν ανοίξει το πρόγραμμα της Δάσωσης, θα μπουν χιλιάδες νέα στρέμματα με εκτάσεις. Πρέπει να πούμε πως το χαρούπι ως καλλιέργεια έχει συμπεριληφθει στην πρόσφατη προκήρυξη με τα βιολογικά και συγκεκριμένα με τον κωδικό 8 στα ακρόδρυα. Κτηνοτρόφοι δηλαδή με καλλιέργεια χαρουπιάς, μπορούν να επωφεληθούν και στο μέλλον. Κατ΄ επέκταση, θεωρώ, ότι έχει μέλλον το προϊόν και η πτώση είναι συγκυριακή», τόνισε στον ΑγροΤύπο, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Μύρων Χιλετζάκης, που είναι και ο ίδιος παραγωγός χαρουπιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σεμινάριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

HIV/AIDS: Ρεκόρ τετραετίας το 2023 στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Πόσοι μολύνθηκαν

Αναβαθμίζει το ελαιοκομικό μητρώο το ΥπΑΑΤ, υποβολή δηλώσεων στο gov.gr και πρόστιμα

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page